Kommande i kårkalendern

No events found

Hej alla KLURiga!


Vi har haft kårstämma i Holken och vill passa på att tacka alla funktionärer för era insatser förra året! Samtidigt önskar vi alla nya och gamla i arbetsgrupperna lycka till med allt som nu ska göras under det här året! Ett år som vi hoppas blir mer på plats, och mindre digitalt! Våra Bävrar har nu fått uppleva sin första scoutceremoni, blivit invigda och fått sina kårhalsdukar Den nya Patrull Ugglan (kårstyrelsen) har varit på Kickoff och planerat det kommande året, dessutom har de hunnit ha sitt första styrelsemöte i Holken.

Det händer mycket i Holken just nu, högt och lågt:

 • Höstlov och ombyggnad i köket
 • Tillbud i Skutan - och om att skriva Tillbudsrapport
 • Hyresgäster i Holken
 • Utmanarstipendier
 • Förtjänstmärken
 • Julavslutning 7 december
 • Julgransförsäljning
 • Midvinterblot i Holken 14-16 januari 2022
 • Ny Arbetsgrupp "Fler ska få uppleva scouting"
 • Bidrag från Birka till Jamboree-deltagare
 • Scouternas (riksorganisationens) valberedning har en fråga
 • Brännpennor

Hälsningar från Patrull Ugglan (Kårstyrelsen) genom Mona


Höstlov och ombyggnad i köket
Under höstlovet (v 44) kommer Holkens kök få en ansiktslyftning, det innebär att vi inte har något fungerande kök under lovet, samt att Storholken kommer vara full med evakuerad köksutrustning! Vi ser med spänning fram emot vårt nya fräscha kök!

Tillbud i Skutan - och om att skriva Tillbudsrapport
Vi har haft ett tillbud i Skutan då någon klippt av sladdarna till batteriladdarna samtidigt som kontakterna satt i ett grenuttag. Oklart om det var bus, sabotage eller bara dumt! Även oklart om det var en scout eller någon annan som bara gått in i Skutan under ett seglingsmöte.
Med anledning av det här vill vi tipsa om två saker:
1. Prata - ännu mer - säkerhet med era scouter! Gäller både el, eld, vassa saker, annat som kan vara "farligt". Tänk på att det som är självklart för dig som ledare kanske inte är lika självklart för våra scouter!
2. OM något allvarligt händer i verksamheten så skriv en "Tillbudsrapport". Blanketten finns i Filarkivet under "Absolut Viktigaste dokumenten", eller i Ledarpärmen vid avdelningsfacken.
Tillbudsrapporterna finns i två varianter - Byggnad eller Personskada (allvarligare skärskador, fallskador, benbrott etc), och vi samlar in dem för att få en bild av riskfyllda moment i vår verksamhet, för att se om det är något vi behöver åtgärda. Ifylld blankett lämnas i brevlådan utanför kontoret.

Hyresgäster i Holken
Holken är nu uthyrd till hyresgäster i princip varje helg nu, från lördag kl 10 och ibland redan från fredag kväll kl 17. Det är viktigt att våra hyresgäster får disponera sin/ sina hyrda lokaler så ostört som möjligt, och vi ledare ska endast i undantagsfall gå in i Holken när det är uthyrt. På söndagar efter kl 15 har de städat färdigt (oftast - vissa helger hyr de längre tid) och då är det fritt fram för oss att vara i Holken igen.
Det här innebär att ni som ska på hajk behöver planera, och redan i veckan innan hajken bära ner saker från vinden och avdelningsskåpen och ställa i garaget - för att vi ska slippa spring på bottenvåningen när det är uthyrt.
Och jo - våra hyresgäster har fått kontaktuppgifter till jourpersoner om de har frågor under "sin helg". Det är inte meningen att du som råkar vara "förbipasserande KLUR" ska serva dem, eller fixa (kårens) skarvsladdar och annat som de kan ha glömt att ta med...

Utmanarstipendiet
Dags att ansöka om kårens utmanarstipendium, som kommer att delas ut på kåravslutningen den 7 december.
Kåren har möjlighet att dela ut ett antal stipendier för att uppmuntra utmanare som gjort som gjort något ”lite extra” för kåren eller bland sina utmanarkompisar! Stipendiet är på 4 000 kr och täcker största delen av en Blå Hajk eller Biscaya-upplevelse.
Man kan ansöka om stipendiet själv, eller nominera någon som man tycker har gjort sig förtjänt av det! Ansökan skickas till senast den 15 november.

Janne Haglunds Minnesfond
Kåren har möjlighet att årligen dela ut 1-3 stipendier á 5 000 kr vardera till ungdomar/ledare i Sollentuna Södra Scoutkår, för deltagande i scoutarrangemang i utlandet alternativt deltagande i utbildningar i utlandet i syfte att utvecklas inom scoutverksamheten.
Ansökan görs skriftligt med en motivering av hur stipendiet ska användas. Kårstyrelsen fattar beslut om vilka som ska få stipendier.
Man kan inte bli nominerad av andra och ansökan ska ske individuellt.
Ansökan skickas till senast den 15 november

Förtjänstmärken
I samband med julavslutningen delar vi ut Förtjänstmärken till ledare och funktionärer som varit aktiva 5, 10, 15 eller 25 år. Vi försöker hålla koll med hjälp av SMED, men det är lätt att missa någon/ något år... Vet du att det är dags, eller saknar du ett märke som du inte haft möjlighet att ta emot de senaste åren så skicka ett mail till så att vi inte glömmer bort dig!

Julavslutning
Kårens gemensamma Julavslutning blir tisdagen den 7 december. Tisdagsgrupperna planerar som bäst, så vi ber att få återkommer med inbjudan.

Julgransförsäljning
Den 27 november börjar kårens Julgransförsäljning, och pågår alla helger fram till jul. Fundera gärna på vilken dag just DU vill sälja, så är du beredd när det blir dags att välja försäljningspass. Granarna är beställda, och snart kommer bokningslistorna.

Midvinterblot i Holken
Vårens planeringshelg går av stapeln den 14-16 januari 2022. Om du bokar helgen i din kalender så återkommer vi med hur programmet kommer se ut! Planen är att det ska bli utbildning, planering, mys i form av ljusspår, mat och 100-årsjubileumsmiddag - hemma i Holken! Vi återkommer med detaljer och inbjudan.

Arbetsgrupp "Fler ska få uppleva scouting"
Sollentuna Södra är landets största scoutkår, men trots det får inte alla som vill bli scouter plats hos oss - utan hamnar i vår (tråkiga) långa kö. För att ge fler chansen att bli scouter snabbare vill vi tillsätta en arbetsgrupp som kikar på hur det skulle kunna gå till...
Kan vi utöka antalet avdelningar, kan vi hjälpa till att starta en ny kår, kan vi stötta våra grannkårer att ta emot fler medlemmar - eller vad tror du?
Vi vet att Thomas Bindzau brinner för frågan! Vill du också vara med i vår nya arbetsgrupp med målet att "Fler ska få uppleva scouting" så skicka ett mail till .

Bidrag från Birka till Jamboree-deltagare
På Birkas distriktsstämma beslutades att scouter som blir ansöker och blir antagna till Jamboree 2023 (i Sydkorea) kan söka bidrag från distriktet om max 4.000 kr per deltagare. Budget på distriktet avsatt för upp till 50 scouter och om fler söker så delas totalen mellan de sökande, dvs bidraget blir då mindre per scout. Även ledare och funktionärer kan söka - men deras pott finns bara om det är färre än 50 scouter som sökt bidraget.

Scouternas valberedning
Inför Scouternas stämma - Demokratijamboree - 2022 vill valberedningen höra hur DU tycker att den nya styrelsen ska se ut. Vilka kunskaper och förmågor tycker DU det är viktigt att den nya styrelsen besitter? Tyck till här https://bit.ly/dinstyrelse

Brännpennor
Var är de??? Vi har gjort i ordning två nästan identiska lådor för att hälften av våra brännpennor ska kunna finnas kvar i Holken - nu är ALLA borta! Materielgruppen börjar bli lätt gråhårig. Vi påminner igen... OM man behöver ta med brännpennor till Skutan så tar man bara EN låda - den andra lådan ska stå kvar i Holken till övriga avdelningar som också kan vilja använda brännpennor!

Oj, det blev långt... Hejja dig som orkat ända hit