Kommande i kårkalendern

No events found

 

Välkommen till Sollentuna Södra Scoutkår!

Sollentuna Södra Scoutkår är en av landets största scoutkårer. Vi bedriver scouting och segling genom äventyr och ledarskap för barn, unga och vuxna. Vårat hus Holken ligger i Tegelhagen i södra Sollentuna.

Här kommer lite bra-att-veta från Båtkommittén (BK) inför scoutåret, med alla tillfällen under året då scouterna kan roa sig med båtarna på land också, plus lite info om ny utrustning.

 • Upptäckare - Båtvård
 • Äventyrare - Avmastning 2-Kronor och RS-Quest
 • Utmanare - Nattvakt
 • Utmanare - Upptagning av kölbåtar
 • Övriga nyheter för säsongen (Ny gennaker, länsman till Buster, radio, hyllor mm)
 • Tjathörnan

Läs mer

Hälsar Båtkommittén/Ulf Rydin

Upptäckare – Båtvård
Under hösten gör ju Upptäckarna båtvård av optimisterna under 2 möten, putsar och målar roder. Meddela BK när det är dags så ser vi till att det finns grejor på plats i skutan.

Äventyrare – Avmastning 2-Kronor och RS-Quest
Efter sista seglingen mastar Äventyrarna av 2-kronor och i år även RS-Quest. Samma här, kontakta gärna BK innan så kan ni få lite goda råd.

Utmanare – Nattvakt
Vi ser ju tillsammans med båtklubben till att inte båtarna inte behöver vara rädda på nätterna. Scouterna har några pass som utmanarna delar på. Ni utmanare får dela upp passen som ni vill, men ett förslag på fördelning av tillfällen finns i mailet [Klur] FW: Lite info från BK inför planeringsdagen från Ulf Rydin 2017-08-17 19:23 som finns som attachment till denna artikel för den som är Klur-inloggad.

Utmanare - Upptagning av kölbåtar
Lördag 21 oktober är det kranlyftning av kölbåtarna då behövs utmanare som mastar av, hjälper båtarna upp på land och fixar ställningar.

Övriga nyheter för säsongen:

 • En av RS-Questarna har fått en gennaker, ett roligt segel att hissa på undanvindar. Den sitter färdigriggad, så det är bara att hala ut den. Man drar i en lina i sittbrunnen som både drar ut bogsprötet och hissar seglet. När man sedan tar ner seglet drar man i samma lina åt andra hållet så åker seglet in i sin påse, och bogsprötet åker in. Funkar det bra köper vi en till
 • Mix-Bustern har fått en “länsman” en länspump som sitter på förtöjningstampen så lägg i slangen när ni är klara så slipper nästa gäng ösa.
 • Som ni sett under våren finns en enklare uppsättning verktyg i blå skåpet om något behöver fixas, låna gärna och häng ännu hellre tillbaka.
 • Radio finns det nu två till, så det borde räcka. Kroka fast dom ordentligt, dom hoppar gärna i vattnet och kan absolut inte simma.
 • Hyllor i Skutan finns nu så man skall slippa ha allt på golvet. Varje gren har en egen hylla där man kan ha listor och annat pyssel.
 • Det finns också en back med “reservdelar” för Optimist och en för 2-krona, så man i bästa fall kan fixa saker direkt.
 • Generell båtinfo finns ju på KLUR sidorna i Ledar-ABC, under fliken "sjö" (kräver KLUR-inloggning)
 • Ledarpanik under seglingskvällar? Om ni får panik och saknar ledare under en seglingskväll så kan ni ju prova att maila till BK-listan. Det är inte omöjligt att någon i BK kan köra lite följebåt eller segla en stund med kort varsel.
 • Förslag och förbättringar? Har ni några förslag eller önskemål när det gäller båtarna som skulle göra seglingen bättre eller roligare för scouterna så hör gärna av er till oss på . Vi lovar inga underverk, men alla fiffiga förslag är välkomna.
 • Om något inte funkar eller går sönder: Som vanligt vill vi jättegärna att ni mailar oss på och berättar vilken båt/motor det gäller och vad som inte är perfekt. Har ni fixat det själva så får ni gärna skriva en rad i alla fall så vi vet vad som hänt. Under säsongen försöker vi vara så snabba som möjligt att fixa, men vi måste ju veta vad som är trasigt.

Tjathörnan:
Ordning i Skutan är trevligt! Häng upp flytvästar, ställ in materiel, plocka undan det som ni tagit fram och släng skräp. Det är mycket trevligare för nästa gäng som kommer. Nu finns det hyllor så man skall inte behöva lämna högar på golvet.