Kommande i kårkalendern

21 Feb
Kårstyrelsemöte
Date Tue 18:30 - 21:00
22 Mar
Kårstyrelsemöte
Wed 18:30 - 21:00
18 Apr
Kårstyrelsemöte
Tue 18:30 - 21:00
25 May
Kårstyrelsemöte
Thu 18:30 - 21:00
12 Jun
Kårstyrelsemöte
Mon 18:00 - 21:00
16 Aug
Kårstyrelsemöte
Wed 18:30 - 21:00
5 Sep
Kårstyrelsemöte
Tue 18:30 - 21:00
20 Sep
Kårstyrelsemöte - MotionsKS
Wed 18:30 - 21:00
28 Sep
Kårstämma
Thu 18:30 - 22:00

Ugglan Hoar

Ugglan Hoar är kårstyrelsens löpande information till kåren.

En ny termin är igång, och här nedan berättar vi lite om vad som hände på Midvinterblotet. Det var premiär för Blot hemma i Holken, och härligt att se så många ledare på plats! Vi har även haft en vecka med "Kompassenkvällar" där vi lyckades samla de flesta av kårens ledare - så nu är vi Redo för en ny termin!

Ny larmkod till Holken gäller nu, och nytt lösenord till hemsidan och Holkens WiFi - har du inte fått dem så fråga en ledarkompis!

I slutet av mejlet kan du läsa om:

 • Årets Midvinterblot
 • Trygga Möten fördjupning
 • Grundkurs i jollesegling som ordnas av SSKS
 • Kårens Vårterminsprogram
 • Schema för Isbanan

Vi ses i Holken hälsar Patrull Ugglan (Kårstyrelsen) genom Mona

Årets Midvinterblot
Helgen innan terminsstart höll vi det traditionella Midvinterblotet där fler än 70 av kårens funktionärer, ledare, utmanare och roverscouter deltog. Det blev många givande diskussioner, trevligt umgänge och god mat!

På lördagen fick vi höra från de flesta arbetsgrupper inom kåren om vad de gör och vad som är på gång under vårterminen. Vi fick bland andra träffa Kårstyrelsen (KS), Lägerkommittén (Läko), Isbanegruppen, Valborgsgruppen, Kommunikationsgruppen (f.d. Webb), IT-gruppen, Kårens Utbildningsledare (KUL), Tävlings- och arrangemangskommitté (Tako), Sollentuna Södra Kappseglingssällskap (SSKS), Materielgruppen, Båtkommittén (BK), Sjukvårdsansvarig och arbetsgruppen Fler ska få uppleva scouting. Dessutom pratade vi om kårens ekonomi, Stiftelsen, Kompassenveckan, Sensus och hur Utmanare kan hjälpa till inom kåren. På söndagen pratade vi om terminsprogram, scoutstegen, målspåren (per gren) och planeringsmatrisen för att sedan ägna oss åt grenplanering och avdelningsplanering.

Trygga Möten fördjupning
På Blotet hade vi också en mycket bra workshop för att fördjupa oss i Trygga Möten och prata om hur vi kan förebygga mobbning. Många förslag togs fram om hur vi kan jobba tillsammans för att skapa ännu tryggare möten för alla inom kåren. Förslagen behöver tas vidare på olika nivåer: med scouter i avdelningsverksamheten, inom ledarteamen och av KS för att sedan tas vidare i verksamheten.

Med scouter i avdelningen är det viktigt att ledare visar tydligt vad som är rätt och fel (om det går) och agerar snabbt när något händer. Vi behöver visa för scouterna att vi ledare finns för dem. Ledarna får diskutera om man vill ge alla scouter en fadder/buddy i gruppen och hur ni blandar scouterna i lagom mängd. Avdelningarna kan också ha regelbunden programpunkt varje termin med tema Trygga Möten. För seglande avdelningar finns det förslag på att organisera torrsegling vid första seglingstillfället för att skapa trygghet för alla scouter som inte har vana att segla och att bygga upp en grundkunskap framförallt inför seglingsstart med ev. teori innan.

På workshopen kom vi också fram till att vi behöver avsätta tid för teambuildning för ledare under terminen, ha mer reflektion i ledarteamen och kommunicera i ledarteamet och lyssna på varandra och våga ta hjälp. Ett förslag var också att ha en träff i mitten på terminen där hela ledarteamet kör fördjupningskurs inom respektive gren.

Kårstyrelsen kommer att titta vidare på resterande förslag och fundera hur vi kan ta dem vidare i verksamheten. Det gäller dokumentation av en åtgärdstrappa och utskick av en trygghetsenkät. Att ha kompassenvecka innan uppstart på HT även för seglande avdelningar; att ta fram förslag på att diskutera TM-situationer under kompassenvecka och prata om otrygga situationer. Vi kommer även titta på hur vi kan underlätta för överlämning mellan grenar inför HT (och ev. bromöte för ledare) och på hur vi kan utarbeta plan för hur “vuxna” ledare tar emot unga ledare. Vi tar förstås också med oss önskemålet om att fortsätta ha fördjupningskurser i Trygga Möten precis som på terminstarten.

Grundkurs i jollesegling som ordnas av SSKS (Sollentuna Södra KappseglingsSällskap)
På Blotet framkom ett behov för fler ledare att utvecklas inom segling och för nya ledare att lära sig hur man seglar i kårens två-mansjollar. Som tur är presenterade SSKS också på Blotet att de planerar att organisera en grundkurs i jollesegling för vuxna i vår. Kursen kommer att hållas den 13 och 14 maj 2023 och består av 2 dagar med pass på 5 timmar där vi blandar teori och praktik. Vi börjar kl 10 och avslutar ca. kl 16 då vi inte räknar tiden för lunch och fika som kurstid. Ni behöver ta med egen lunch och ombyte (om ni skulle råka kapsejsa). Vi erbjuder också möjlighet att prova på kapsejsning om vädret och vattentemperatur tillåter.

Ni anmälar er genom att fylla i detta formulär: https://forms.gle/MUQ5MJjo6C1PgbZv7 och för frågor mailar ni till . Kostnaden för kursen är 1 500 kr och avgiften går till föreningens verksamhet, ersättning till tränarna och kostnaden för drivmedel till följebåt. För ledare som är aktiva inom seglande avdelningar (eller kommer att vara det till hösten 2023) står kåren för kursavgiften och SSKS kommer att skicka faktura direkt till kåren.

Kårens Vårterminsprogram
Kårens vårterminsprogram bifogas

Schema för Isbanan
Vi hoppas på en kall vinter med försäljning av Blåbärssoppa och Grillad korv på Edsvikens is.
Alla avdelningar har fått en helg då de ansvarar för försäljningen. Om någon missat fördelningen av helger så bifogas den.
Hej alla KLURiga!
Till att börja med vill vi tacka måndagsledarna för en fin julavslutning, och samtidigt säga Grattis till Peter Schmidt som tilldelats "Kårens stora förtjänstmärke till Bengt Lindgrens Minne"! Peter finns alltid där man behöver honom som bäst, och har i många år verkat i Bengts anda och för kårens bästa ❤

Innan vi tar jullov i Holken tänkte vi vi i kårstyrelsen berätta lite om
 • Midvinterblot 13-15 januari 2023
 • Sommarläger
 • Inbjudan till vårterminen
 • Preliminärt vårterminsprogram
 • Tillsammans kan vi spara el i Holken i vinter
Nu ska vi bara sälja de sista granarna - sen blir det jullov i Holken! Tipsa gärna vänner och bekanta om att de kan stötta scoutkåren genom att köpa en scoutgran - onsdag eller torsdag kväll, vid Gateau eller Silverdals Blommor kl 17-19.

Och nu vill Patrull Ugglan (kårstyrelsen) önska er alla en riktigt God Jul ??❄⛄❄

Midvinterblot 13-15 januari 2023
Vårens planeringshelg "Midvinterblotet" kommer att gå av stapeln hemma i Holken, och inbjudan är på väg. Anmäl dig gärna direkt när du får den - så att det inte glöms bort under jullovet.

Sommarläger 2023
En hel del av kårens scouter åker på Jamboree i Sydkorea i sommar, resten av kåren kommer åka på läger på Vässarö 6-12 augusti (vecka 32). Spårare och eventuellt även upptäckare kommer att ha ett kortare läger ett par dagar under den här perioden.
Vi återkommer med exakta datum så snart vi kan efter planeringshelgen.

Preliminärt vårterminsprogram
Du som vill ha framförhållning hittar vårens viktiga datum i det preliminära terminsprogrammet.

Inbjudan till vårterminen
Kommer Mona att skicka ut till alla våra scouter i början av januari.

Tillsammans kan vi spara el i Holken i vinter
För att hålla ner Holkens elräkning lite behöver vi hjälpas åt med att hålla ytterdörrar stängda (även i garaget) och släcka lampor i lokaler som står tomma.

Hej alla KLURiga!

Årets första snö har fallit på Holken, och vi ser fram emot julgransförsäljning, julavslutning och Midvinterblot! Kårstyrelsen har även tittat igenom alla stipendieansökningar som kommit in - vilka som får dem kommer vi att berätta på julavslutningen. Då kommer vi även dela ut förtjänstmärken till ledare som varit med 5, 10, 15 och 25 år - vet du att det är din tur i år så skicka gärna ett mejl till så att vi hinner få hem ditt märke i tid! Här nedan hittar du lite mer om vad som händer i kåren närmaste tiden:

 • Julgransförsäljning
 • Julavslutning
 • Sensus-stuga
 • Kårstyrelsen söker en person till
 • Midvinterblot
 • Riksskeppsråd för sjöscoutledare
 • Valberedning för Birka distrikt

Trevlig helg önskar Patrull Ugglan (Kårstyrelsen) genom Mona

Julgransförsäljning
Behöver vi säga mer? Alla KLURiga behövs om vi ska klara bemanningen! Följ länken och knip ett pass nu direkt. Vi uppskattar jättemycket om du som har tillgång till bil vill ta ett av passen hos Rappne, då våra utmanare har lite svårare att ta sig dit. Och har du krok på bilen och vill dra ett av släpen - ja då finns det plats för dig med i bemanningslistan! Julgransförsäljning 2022

Julavslutning
Måndagen den 5 december kl 18.30-ca 20 är det avslutning för alla kårens avdelningar. Inbjudan kommer!

Sensus-stuga - ledarfika efter avslutningen
Efter avslutningen blir det Sensus-stuga inne i värmen i Storholken. Mona bjuder på fika och svarar på dina frågor kring närvaroregistreringen. Innan dagen är slut är det meningen att alla cirklar ska vara slutrapporterade till Sensus - för att vi (Mona) ska slippa tjata och jaga. Enda giltiga undantaget är äventyrare och utmanare som slutrapporterar efter Grötfesten.

Kårstyrelsen söker ytterligare en person
Vi är en stor kår, med många bollar i luften, och kårstyrelsen skulle gärna vilja knyta till sig ytterligare en person - gärna någon med intresse för kommunikation! Kontakta vår kårordförande Marijn via om du vill vara med, eller veta mer

Midvinterblot 13-15 januari 2023
I väntan på en mer formell inbjudan vill vi tipsa alla om att reservera helgen 13-15 januari 2023 för kårens Planeringshelg inför våren. Utbildning, planering, scoutupplevelser, god mat och nya scoutvänner utlovas! Fredag kväll till söndag eftermiddag, och ju mer du är med desto mer hinner du uppleva/ få ta del av - men det finns även möjlighet att delta under en del av helgen.

Riksskeppsråd för sjöscoutledare 28-29 januari 2023
En gång om året samlas sjöscoutledare från hela landet, det vore roligt att få med ett par från kåren.

Valberedning för Birka distrikt
Vi i Sollentuna Södra är tillsammans med ett par kårer till valberedning för vårt distrikt, inför distriktsstämman i oktober 2023. Vi är sammankallande, och arbetet bör kickas igång Du som vill vara med och hitta funktionärer till distriktet - hör av dig till